show sidebar & content

Energiehome+ Mintaház it

Energiehome+ (energiamérlege éves szinten pozitív) mintaház minden kedves érdeklődő számára megtekinthető Magyarországon az automata készházgyár közelében és 2012 végéig várhatóan Svájcban is.
Ez a családi ház két lakószinten (77+63 m2) nyújt egy maximálisan élhető, barátságos, kellemes otthont tulajdonosainak. Az impozáns nappali egybenyitható a terasszal, így a kertkapcsolat minden előnyét élvezhetik a lakók. Sőt a közeljövőben megvalósuló télikert „napcsapdaként” is szolgál majd. A konyha a tágas étkezővel a családi együttlétet szolgálja, míg a gardrób és a kamra elengedhetetlen kellékei a rendezett környezetnek.

A szintenként elkülönülő fürdőszobák biztosítják a kényelmes együttélés feltételeit. A tetőtérben található három szoba és a földszinti szoba biztos hátteret nyújt a nyugodt pihenéshez.
A ház lakberendezése magáért beszél, méltó az épület színvonalához.
Mintaház BelsőMintaház BelsőMintaház Belső
Nem elhanyagolható az árnyékolás sem, elektromos napernyők és elektromos redőnyök védik az üvegfelületet, így a belső teret is a nyári túlmelegedéssel szemben.

A legújabb technológiának köszönhetően a ház különleges fal- és tetőszerkezet-szigeteléssel rendelkezik, és igen alacsony hőátbocsátási tényező jellemzi (U = 0,1 W/m2K). Köztudott, hogy a legnagyobb energia veszteséget általánosságban a nem megfelelő szigetelés okozza. A vastag szigetelés nemcsak a téli hideg ellen, hanem a nyári felmelegedés ellen is véd.

Hőkamerás felvétel 1

Hőkamerás felvétel 2

Hőkamerás felvétel 3


Az energiaveszteség másik fő forrása a szellőztetés. Szellőztetni pedig muszáj, hiszen a rendkívül jól, hermetikusan záródó nyílászárók miatt a párát ki kell vezetni az épületből, az elhasználódott levegőt ki kell cserélni friss levegővel. A megoldás egy hő-visszanyerő központi szellőztető berendezés, amely folyamatosan friss, tiszta levegőt juttat a házba úgy, hogy közben a kifújt, elhasznált levegő hője felmelegíti a beszívott friss levegőt. Ennek a technológiának köszönhetően a ház energiavesztesége – és így energiaigénye is – minimalizálódik, miközben állandóan friss, szűrt levegő van a házban.

A mintaház központi hővisszanyerős szellőztető rendszere abban különbözik az általánosságban kínált központi szellőztető rendszerektől, hogy a beszívott friss levegő a talajban 2 m mélyen elhelyezett 100m hosszú csövön keresztül („talajkollektor”) jut el a hővisszanyerős berendezésig. Ezért télen a beszívott friss levegőt a talaj már előmelegíti, és így az egész rendszer hatásfoka jobb. Nyáron a meleg levegőt a talaj lehűti és ekkor kikapcsoljuk a hővisszanyerős berendezés passzív hőcserélőjét is, így ez a friss-hűvös levegő közvetlenül tud beáramlani a helységekbe légkondicionálva azokat. Alapesetben az Energiehome+ épületekhez a talajban elhelyezett csőrendszert („ talajkollektor”) nem kínáljuk, mert sok esetben ez nem helyezhető el és sok földmunka miatt a költsége sem elhanyagolható.

A maradék energiaigényt a déli tetősíkra telepített napelem rendszer fedezi. A termelt elektromos energia váltóárammá alakítható, amit fel lehet használni vagy az árammérőn keresztül betáplálni a rendszerbe. A napelemrendszer mellé elhelyezett napkollektor pedig a használati melegvíz előállításához szükséges energia tetemes részét fedezi.

Galéria